Krores

"Wine workshop" med sommelier Jure

Jure kommer från Makarska och har utbildat sig till sommelier vid London Wine Academy, och håller i våra Wine workshop. Här får ni mer kunskap om kroatiska viner och vad som skiljer dem åt. Och hur vi provar viner professionellt. Tid: ca 2,5 h.

Vingårdar vi besöker:

Tomic, Hvar

Matusko, Peljecas

Korta Katarina, Korcula

Lipanovic, Vis

Senkovic, Brac

Bibic, Skradin

 

Cityguidningar med svensktalande Silvana

Silvana har varit med oss på våra Mat & Vinresor sedan 4 år tillbaka, och är nu även med på vår "Kulinariska kryssning" 2014. Hon finns med på båten under hela resan och kommer även att ge er citygudningar i Split, Trogir, Hvar och historiska berättelser om Kroatien och landets vinproduktion.

Läs mer om de vackra öarna vi kryssar till:

Hvar - en av världens 10 vackraste

Peljecas- det vackra rödvinsfälten

Korcula- Marco Polos födelseort

Vis-Titos militära ö

Brac- Dalmatiens störst ö

Primosten-världskulturarv

 

Kroatien - en Gastronomisk "hitdestination"

Den berömde författaren, kocken och TV-stjärnan Anthony Bourdain har njutit av kroatiska delikatesser
Världsberömde Anthony Bourdain, upphovsman till mat- och reseprogrammet No Reservations har gjort sig känd som den mest humoristiske författaren bland kockar och den bäste kocken bland tv-reportrar.

Se Kroatiska Turistrådets artikel!

Mat & dryck i Kroatien

Läs om mat och dryck >>

 

NYHET: Mat & Vinkryssning

Kulinarisk skärgårds kryssning till sex vackra öar där vi smakar det bästa av öarnas mat och vin.

-Öarna Vis, Brac, Hvar, Korcula, Palmizana, Peljesac & Primosten. Men även Split, Trogir och Skradin. Vi har valt ut (för oss) de mest unika öarna där vi besöker erkända vinproducenter, provar olivljor och tillagar rätten "peka" tillsammans, och inte minst, vi deltar i en Wine Work Shop, med vår duktiga sommelier som lär oss mer om kroatiska viner. Missa inte denna unika resa. Avresor: 5.4, 12.4, 19.4, 26.4 (25 platser)

Läs Program: Mat & Vinkryssning! Pris: 1 v. 15.995:-

Vi besöker de fantastiska öarna Hvar, Brac, Korcula, Peljesac,Vis, Primosten, och platserna Split, Trogir och Skradin.

- Ön Hvar har blivit utsedd till en av världens sex vackraste öar. Brac har en mycket intressant vin historia sedan 1600-talet, producerar den vita stenen som bland annat Vita Huset i Washington är byggt av. Ön har många små familje producenter av vin, och vi beöker en av dem. I närheten finner vi även damen som designar "Lady Gagas" kläder (!) och hinner med ett besök på ett stengalleri.

Ön i söder, Korcula kan skryta med att platsen sägs vara Marco Polos födelseort. Och vinerna som produceras här har även svensk anknytning. Peljesac är den region med framförallt röda viner. Om vädret tillåter så styr vi mot ön Vis, som öppnades för allmänheten först 1989, och var dessförinnan militärt område. Ett av de viner vi kommer att provsmaka finns lagrat i den berömda "Titos" tunnel. Också det en intressant historia.

Primosten norr om Split har sedan en tid tillbaka fått stora delar av sina vinslätter uppsatta på världskulturarvs listan. Och slutligen så besöker vi de två UNESCO platserna - Split och Trogir, där vår guide ger en fin berättelse om dess urspung. Vi beundrar bland annat palatset från 300-talet.

Resan vi gör, är på många sätt unik. Vi har satt samman intressanta kulturella UNESCO platser, med några av de bästa och mest kända vinproducenterna i landet, och försökt sätta ihop en så smaklig meny som möjligt, med prägel av de olika öarnas specialiteter. Och vi börjar vår resa med att få en god inblick i Kroatiska viner av KRORES sommelier (utbildad vid London Wine Academy) genom en liten "Wine Work Shop".Och inte minst, vi bor ombord på en vacker träkryssare kallad "Svalan" och känner oss bekväma till mods tillsammans med Kapten Igor och hans besättning.

Välkomna till en underbar kryssning med Adriatiska smaker!

Kroatiens vinproduktion

Under 1990-talet har andelen privata producenter som satsar på kvalitetsvin ökat markant i Kroatien. Drygt 2 miljoner hektoliter produceras från en odlingsareal om cirka 59 000 hektar. Kroatiens vinodlingar är delade mellan kustområdet, Primorska Hrvatska, och det bergiga inlandet, Kontinentalna Hrvatska. Inlandsregionen är uppdelad på sju distrikt. Läs mer om Kroatiska viner och de olika distrikten >>

Boravinden som krydda!

Den lufttorkade skinkan ”prsut” är en nationalrätt och serveras som förrätt. Framställningssättet är ganska unikt och smaken är otrolig. ”Prsut” görs framförallt i regionen Dalmatien och när grisarna slaktats så hängs skinkan upp utomhus för att lufttorka. Skinkan är färdig och tas ned efter ca 1,5 år och har då fått en mycket aromatisk saltsmak på grund av den salta och friska ”boravinden” som blåser från norr. Till skinkan äter man ofta en hemmagjord fårost (paŝki sir). Läs mer om Kroatisk mattradition>>

Det kroatiska köket

Det kroatiska köket är varierat och kan ses som ett samlingsbegrepp för de olika regionernas kök. Det har sina moderna rötter i det fornslaviska förgångna och i antiken. Skillnaderna i valet av ingredienser och bearbetningssätt framträder särskilt vid jämförelse mellan den kontinentala regionen och kusten. I kustregionen märks inflytandet från greker, romare och fornbefolkningen illyrier samt senare medelhavsköket – det italienska och det franska. Läs mer om den Kroatiska mathistorien>> 

Olivoljan—en av världens finaste! Men vad händer med alla övergivna olivlundar? 

Olivoljan är något som kroaterna kan vara stolta över. Oliver odlas även det i Dalmatien och det sägs att den kroatiska olivoljan är den bästa i världen. Men de finaste priser för bästa olivoljan finner man i Istrien. Överallt i Kroatien kan man se övergivna gårdar med stora ytor av olivträd. Ägarproblem av marken kan betyd att tusentals hektar med mark av olivträd inte kommer att kunna brukas nu eller i framtiden.  Läs mer om Reflektioner kring olivoljan>>

Mat och dryck i Kroatien

Längs med kusten har det kroatiska köket påverkats starkt av de många åren med venetianskt styre och där dominerar fisk (riba), skaldjur, pasta och pizza. Inåt landet är matkulturen inspirerad av den centraleuropeiska kokkonsten, särskilt från Ungern och Österrike, och de traditionella rätterna är baserade på kött, baljväxter och olika sädesslag. Här hittar man maträtter som t ex fiš paprikaš (gryta med sötvattenfisk), štrukli (pastaknyten med fyllning) och kulen (stark salami).  Läs mer om Mat och olika lokaltillverkade drycker>>  

Matresa till Kroatien: välj mellan Dalmatien i söder eller Istrien i norra Kroatien

Våra matresor går till både norra Kroatien och regionen Istrien, och även södra delen kallad Dalmatien. Båda regionerna har utsökt mat, och det som skiljer dem åt beror på klimat, produktionssätt, olika traditioner och influenser från andra länder som styrt över landet.

Man kan inte säga att den ena delen är bättre eller sämre än den andra. Det som däremot är typiskt i just Istrien är den kända vita, men även svarta tryffeln. Här har man funnit den största tryffeln i hela världen - 3.5 kg stor! Likaså finns en större produktion av den slavonska korven i området Kvarner.

När det gäller fisk så är båda regionerna stora på fisk, men generellt är havet betydligt djupare i södra delen av landet, vilket gör att fler av de fina vita fiskarna finns i södra delen. Vad gäller ostron och musslor, så kan man jämföra Limski kanalen i Istrien och deras ostron med de som finns i Ston, Dalmatien.