Krores

Makarska Riviera

I resan ingår:

• Flyg från Arlanda och Köpenhamn

• Buss mellan flyg-hotell

• Välkomstdrink på hotellet

• 7 nätter på 4-stjärniga METEOR

• 7 frukostbuffé på hotellet

• 5 middagar på hotellet

• 1 lokal välkomstlunch

• 3 ggr a´3 tim. matlagning med Maria (2x3rätters lunch + 1x3rätters middag)

• 3 ggr a´2,45 tim vinkunskap inkl. vinprovning med Jure.

• 1 visning av staden, 45 minuter.

• Svensktalande KRORES Representanter.

• Administrationskostnader

• Turisttaxa

UTFLYKTER I TILLÄGG: Dubrovnik, Båttur till ön Brac, Split shopping, Grabovac vingård, Yoga, Vandring med mera. Läs mer om utflykter i Tillägg sida 26 i Katalogen.

Pris: 9.995:- (Del i dubbelrum)

Datum: 26.4 och 5.10

Mat & dryck i Kroatien

Läs om mat och dryck >>

 

MAT & VINKURS med kock och sommelier

-vid den vackra kroatiska rivieran, 10.295:-

Den kroatiska kosten är enkel, nyttig och innehåller mycket fisk och skaldjur på menyn, mycket som är viktigt för vår hälsa och välbefinnande. Vår nutritionist Maria Biondic ger oss vägledning i denna matlagningskonst, och tillsammans med Jure —vår sommelier- får vi en eminent guidning av kroatiens viner. Vi smakar oss fram genom några kända vindistrikt. Veckan ger oss inte ”bara” dessa lärande stunder av njutning, utan många timmar för sol, bad och andra upptäckter.

- Vi har matlagning tre tillfällen och vinprovning fyra gånger under veckan. - Till det har vi fyra heldagar och två halvdagar fria för egna aktivieter, sol och bad. Eller följ med på någon av våra utflykter!

Kroatien är en stigande stjärna bland många andra gastronomiska destinationer i Europa

Matlagnings kurs med Maria Biondic från London, “Foodmedpower”

Maria ger oss en introduktion till medelhavs kosten, dess hälsofördelar och den mest hälsosamma metoden för tillagning. Hon berättar om makronäringsämnen proteiner, kolhydrater och fetter, och hur man väljer den bästa kombinationen av dessa livsmedel. Vi får kunskap om mikronäringsämnena vitaminer och mineraler, och vilka de bästa källorna för livsmedel är för att garantera tillräckligt intag.

Vi förbereder 3-rätters menyer tillsammans. Huvudrätten innehåller kyckling, fisk, lamm eller nötkött. Grönsaker och frukt tas lokalt. Under våren har vi ett brett utbud på marknaden i Makarska, inklusive kronärtskockor, vild sparris och jordgubbar. Recepten är enkla att följa det blir många traditionella kroatiska recept. . Vi äter tillsammans och njuter av maten vi förberett + ett glas eller två av kroatiskt rött vin. Läs Reseprogrammet dag för dag nedan!

Vinskola med sommelier Jure Anreseic från Zagreb, utbildad vid London Wine Academy:

"Dalmatien är en region vars emmigranter grundade vinindustrin i Kalifornien och Nya Zeeland men fortfarande kämpar för att bli erkänd på vinets världskarta"

KRORES Wineworkshop med Jure består av 3 tillfällen, ca 2,45 time per tillfälle. Vi får en introduktion av unika och annorlunda viner från Kroatien. Varje presentation innehåller 3 eller 4 olika viner. Jure kommer att anpassa sina timmar tillsammans med er på en nivå som passar alla. Vi får en information om Kroatien, geografin, lokalisering, klimatets förutsättningar. Och en introduktion av de största kroatiska vinregionerna samt 4 vinprovningar.

Vinprovning 1: Istrien, med anledning av dess historia och goda uppfriskande viner, särskilt Malvasia och Zlahtina.

Vinprovning 2: Slavonia och Danube regionen som domineras av vita varianter, så som Grasevina.

Vinprovning 3: Dalmatien, mest potenta vinframställning regionen i Kroatien, vin som presenteras här är Plavac Mali och Babic. Båda fylliga viner , med intensiva och rika aromer av mörka frukter och söta kryddor. Vinerna berättar om ambitioner i denna ofta motstridiga regionen, som producerar både bulk och hög viner end. En region vars emmigranter grundade vinindustrin i Kalifornien och Nya Zeeland men fortfarande kämpar för att bli erkänd på vinets världskarta.

Vinprovning 4: Central- och nordvästra Kroatien. Dessa inlandsområden producerar några av de bästa söta kvalitets viner utanför Frankrike .

Veckan avslutas med att vi kan ställa frågor om mat och viner, och jämföra med annat. Och förhoppningsvis har vi haft en rolig, lärorik och njutningsfull vecka tillsammans med Maria, Jure och våra medresenärer i en land och en regionen som inte ligger långt efter gastronomiska länder så som Italen och Toscana. Samtidigt får vi mycket tid för annat, så som sol, bad, vandring, andra utflykter och avkoppling.

Läs mer om vårt 4-stjärniga boende på hotell Meteor i Makarska. Se sida 24 i Katalogen eller Boende Makarska.

PROGRAM:

Vi lagar mat tillsammans vid 3 tillfällen och har 4 vinprovningar under denna vecka. - Samtidigt så har vi fyra heldagar och två halvdagar fria för egna aktivieter, sol och bad. Eller följ med på någon av våra spännande utflykter!

Dag 1: (Lördag) Avresa Sverige. I Split möter vår reseledare upp och tar er med buss till 4-stjärniga hotell Meteor, beläget direkt vid havet i staden Makarska. Vi går på en 30 min promenad genom byn. Därefter har ni fri tid. Middag på hotellet kl: 19.00-21.00.

Dag 2: (Söndag). Dagen har du till att på egen hand upptäcka staden, stränder och berg. Dagliga hälsoaktiviteter på hotellet (gratis). Middag på hotellet kl: 19.00-21.00

Vinkurs 1: kl: 15.00-18.00

Dag 3: (Måndag) För den som vill uppleva det böljande Adriatiska havet finns möjligheten att följa med till ön Brac. (Pris: 300kr). Vi njuter ombord av lunch med vin, och besöker ”Zlatni Rat, den berömda stranden i Bol. Åter kl: 16.30. Middag hotellet: kl: 20.00-21.00

Matlagningskurs 1: kl: 17.00-20.00

Dag 4: (Tisdag) GRABOVAC

Åter kl: 16.30

Middag hotellet: kl: 20.00-21.00

Dag 5: (Onsdag) Middag hotellet: kl: 20.00-21.00

Matlagningskurs 2: kl: 11.00-14.00

Vinkurs 2: kl: 17.30-20.00

 

Dag 6: (Torsdag)

Vinkurs 3: kl: 17.00-20.00

Middag hotellet: kl: 20.00-21.00

Dag 7: (Fredag)

Matlagningskurs 3: kl: 17.00-20.00

(Avslutningsmiddag med Maria och Jure)

Dag 8: (Lördag)

Hemresa

ÖVRIGT:

Under denna vecka står hotellet för musik och underhållning, med möjlighet till dans. I tillägg anlitar KRORES varje vecka "TRIO ADRIA", ett lokalt band som står för KRORES "Evergreen Nights" (1 ggn/vecka)

Veckans program med inkluderade utflykter av mat, vin och besök kan komma att ändras beroende på väder, vind, sjukdom, förändringar hos underleverantörer etc. Orsaker utanför KRORES påverkan. Vi byter till en annan likvärdig utflykt med en annan plats, vingård eller det som krävs för att kunna genomföra programmet. Det är alltid svårt att veta exakt hur klimat, skörd med mera har utvecklat sig under året.

Vi erbjuder bland annat morgon promenader, vandring, yoga etc. Mer information om våra gratis aktiviteter finner ni på hotellet.

Varmt Välkomna!

 

TILLÄGG: UTFLYKT

Vi gör en härlig båtresa till ön Brac för att besöka öns mest kända vinproducent, som bjuder på "vinnarviner", vinlundar och elegant vinkällare.

Dag 3: (Måndag) Frukost mellan 07.00-10.00. Kl: 09.00 reser vi med båt ut till den gröna vackra ön Brac. Här besöker vi en av öns större och mer kända vinproducenter. Vi besöker deras vinkällare och provsmakar 3 olika viner. Efter vår vinprovning intar vi en Dalmatinsk 2 rätters lunch den rustika vinkällaren. Under dagen får vi även tid att stanna till vid den kända sandstranden "Zlatni rat" (=Det gyllene hornet") och på hemresan kan ni njuta av en skön båttur på 2 timmar, före vi anländer Makarska igen. Åter på hotellet ca: 17.00. Middagsbuffé på hotellet kl: 19.00-22.00. Pris: 680:-.

TILLÄGG: Utflykt

Vi reser till markanden i Zadvarje, besöker Imotskis röda och blåa sjö, för att resa vidare till familjen Grabovac och prova mousserande viner med smaker som lämnar längtande spår i gommen! Och lite mjöl passerar vi på vägen.

Dag 4: (Tisdag) Frukost mellan 07.00-10.00. Efter frukost träffas vi kl: 08.30. Denna tur skall ta oss till inlandet Imotski och Grabovac. Resan genom bergen tar oss förbi en marknad i byn Zadvarje. Här stannar vi till och ni får tid att botaniera bland allt ifrån vitlök och snaps, till levande grisar. Efter ca 45 minuter går bussen vidare till Imotski, där vi låter oss faschineras av den vackra blå och röda sjön. Vår guide berättar om dessa naturfenomen.

Bussen går vidare mot inlandets mjölproducent där vi kan se deras enkla produktion, före vi reser vidare mot området Grabovac och familjen med samma namn. Här produceras en stor mängd vita och röda viner, samt ett väl godkänt mousserande vitt vin.

Modern i familjen är naturligtvis den bästa kocken. KRORES har tillsammans med henne planerat menyn som serveras - en 3-rätters inkl. vinprovning av 3 olika sorter. - Vi kan inte låta bli att fresta er med namnet på vår valda dessert "Hladni vjetar"=Den kyliga vinden. Den sveper som en vind genom gommen och lämnar en ljuvlig eftersmak. När våra magar hämtat sig från dessert, det grillade lammet och alla viner, lämnar vi familjen Grabovac och reser åter till hotellet. Åter ca kl:17.00. Pris: 680:-

Här finner man stenhus från 1700-talet och staden ger ett pittoreskt intryck med slingriga stengränder, prunkande omgivningar av tall, ek, cypresser och blommande lavendel och ginst under vår månaderna.

Makarska - Rivierastaden man alltid vill återvända till

Det är lätt att bli förälskad i stadens alla dofter, sköna omgivningar och gästfria folk.

Makarska ligger längs den långa Rivieran som sträcker sig från Brela till Zivogosce, ca 7 mil. Staden har ca 15.000 invånare och skyddas av Biokovobergen och halvön Sv. Petar. Platsen har varit bebodd sedan antiken och 1646 tog Venedig makten över Makarska, De italienska  styret har i mat och arkitekur präglat staden ända fram till modern tid.
Läs mer i Fakta om Makarska  Läs mer om Resor till Kroatien>>