Krores
- En mat och vinresa som ger dig goda smaker och droppar från Kroatien.

Vi började med dessa resor eftersom vi som arbetar inom KRORES själva har ett stort intresse av mat och vin. Vi tyckte det saknades något viktigt med resor till Kroatien - resor med fokus på mat och vin, eftersom landet Kroatien har så mycket att erbjuda vad gäller gastronomi och vin. Vi har själva besökt alla platser och satt samman våra menyer tillsammans med vinproducenter och restauranger. Vi som arbetar med dessa resor har anknytning och rötter i både Kroatien och Sverige och vår svensktalande guide kryddar denna resa med stor kunnighet i kroatisk historia och kultur från dåtid till modern tid. Vi har fått enormt stor respons under alla år, för ett bra och gediget program där man får mycket för priset man betalar. Och en mycket duktig guide som finns med under hela veckan.

I resan ingår:

• Flyg t/r

• Del i dubbelrum 7 nätter

• 7 Frukostbuffe´

• 6 Middagsbuffe´

• 1 Lunchbuffe´

• 1x2 rätters Middag lokal rest.

• 4-stjärnigt hotell vid havet

• Välkomstdrink i lobbyn

• I stadsguidning genom staden

• 45 minuter föreläsning "Kroatiens historia"

• 3 mat & vinutflykter inkl. vinprovning

• 1 gemensam matlagning

• Certifierade guider

• Turisttaxa

• SPA - behandlingar att köpa till på plats

• Adminstrationsavgift.

• Resegarantier

 

Mat & dryck i Kroatien

Läs om mat och dryck >>

 

OBS! NY HEMSIDE ADRESS!!

Gå till www.krores.se

 

Välkommen till vår nya hemsidan med nyheter och favoriter 2017. Flera avgångar är fulltecknade. Närmsta avgång är 15 april och 6 maj.

Mat och Vinresa till Kroatien - 1v. fr. 11995:- "Elegance"

Kroatien är en stigande stjärna bland många andra gastronomiska destinationer vi har i Europa

- Vi njuter smaker av mat & vin från Dalmatiens kust, men besöker även inlandet Grabovac! Här smakar vi bland annat ett utsökt mousserande vitt vin tillsammans med vår favoritdessert "Den kyliga vinden".Vi lagar mat tillsammans med lokala förmågor, och gör en båttur till ön Brac för att njuta av öns goda rödvin. Under dessa dagar njuter vi av den Dalmatinska mat- och vintraditionen i kombination med guidning genom kroatiens historia. Och vår utgångspunt är Makarska Riviera och Hotell Meteor. Läs mer i Reseprogram.

Äntligen kan du följa med på vandringar vi själva gör året runt i Kroatien & Bosnien

Nu är vi redo att ta emot er till våra egna vandringsleder. De två vandringsresor innehåller vandringar i fyra fantastiska national- parker—Biokovo, Paklenica, ön Mljet och Blidinje i Bosnien. Vi laddar våra skönt trötta kroppar med dagar vid Rivieran. En resa du garanterat inte finner någon annanstans. Vi frågar oss varför vi är helt ensamma om att göra dessa resor.

Kroatien räknas som ett av världens högst rankade vinländer

Tidningen USA Today har nyligen rankat landet Kroatien som ett av de vinländer mest värt att besökta. (Nr5) före Italien, Spanien och Frankrike. Vi tar oss under denna resa till några av de många kända stora som små vinproducenterna i landet. Läs mer om Rankingen här>

Olivoljan—en av världens finaste, men träden står övergivna

Olivoljan i Kroatien sägs vara den bästa i världen. Nästan varje familj har tillgång till finaste oljan genom sina bekanta. Förr kunde en familj ha10000 buskar. Idag är 250st mycket. Överallt ser man övergivna gårdar med olivträd, pga tvister om vem som äger marken. Med konflikterna dör också trädens liv bort. 

PROGRAM:

Läs och låt längtan ta Er till Kroatien, ett land med ljuvlig men enkel mat, och läskande droppar vin Ni inte finner utanför landets gränser. Njut dessa åtta dagar av goda smaker från ett vackert och gästvänligt Kroatien.

Dag 1: (Lördag) Avresa Arlanda kl: 07.25. Ankomst Split flygplats kl:10.25. Avresa Köpenhamn kl: 06.10. Ankomst Split 08.25. På flygplatsen möter vår guide upp och tar Er med buss till vårt hotell Meteor, som ligger presic vid havet i den lilla genuina staden i Makarska Riviera. Makarska. Bussresan till hotellet tar ca: 1 timme och 20 minuter. Framme på hotellet bjuds ni på en välkomstdrink, medan bagaget bärs upp på ert rum. Kl: 13.00 går vi på en 45 minuters guidning genom byn, och Ni får en bra överblick över staden och olika sevärdheter att upptäcka på egen hand. Vår reseledare tar Er med till en mysig restaurang där vi äter en enkel Dalmatinsk lunch - Marenda med husets vin. Under eftermiddagen har Ni fri tid och vi ses igen kl: 18.00 i hotellets lobby. Vi ger Er en Presentation av vad som kommer att hända under följande 8 dagar. Därefter går vi till fots till en av Kroatiens bästa restaurang, och njuter av en 2-rätters middag med 2 olika viner till.

MAKARSKA By - första dagen tar vi det lugnt med egen tid för sol, bad och egna upptäckter. Möjlighet att lägga till 1 Utflykt denna första dag—staden Dubrovnik & Kroatiens bästa ostronodling och ekologiska saltfabrik.

Dag 2: (Söndag) Frukost mellan 07.00-10.00. Efter en god nattsömn och frukost har Ni dagen för Er själva till att upptäcka vad den charmiga staden med dessa gamla gränder och intagande stränder har att erbjuda. Ni har även möjlighet att köpa till en EXTRA UTFLYKT till Dubrovnik och den lilla ön Mali Ston. Här producerar några av de finaste ostronen i Europa och man driver även en gammal EKOLOGISK saltproduktion, med ett salt som sägs vara bättre än det Franska havssaltet. Här kan vi även beundra Europas längsta stenmur från 1400-talet, näst längst efter Kinesiska muren. För den som vill kan man göra ett besök på muren. Vi provar naturligtvis de fina ostronen som denna tid skall vara som godast! Och vi serveras en varmrätt och 2 lokala viner till.  Därefter går bussen vidare mot Dubrovnik stad. Här guidas vi genom en av världens vackraste städer . Middag äter vi på hotellet. Den serveras från 19.00 till 22.00.

Vi gör en härlig båtresa till ön Brac för att besöka öns mest kända vinproducent, som bjuder på "vinnarviner" och elegant vinkällare.

Dag 3: (Måndag) Frukost mellan 07.00-10.00. Kl: 09.00 reser vi med båt ut till den gröna vackra ön Brac. Här besöker vi en av öns större och mer kända vinproducenter. Vi besöker deras vinkällare och provsmakar 3 olika viner. Efter vår vinprovning intar vi en Dalmatinsk 2 rätters lunch den rustika vinkällaren. Under dagen får vi även tid att stanna till vid den kända sandstranden "Zlatni rat" (=Det gyllene hornet") och på hemresan kan ni njuta av en skön båttur på 2 timmar, före vi anländer Makarska igen. Åter på hotellet ca: 17.00. Middagsbuffé på hotellet kl: 19.00-22.00

Vi reser till markanden i Zadvarje, besöker Imotskis röda och blåa sjö, för att resa vidare till familjen Grabovac och prova mousserande viner med smaker som lämnar längtande spår i gommen! Och lite mjöl passerar vi på vägen.

Dag 4: (Tisdag) Frukost mellan 07.00-10.00. Efter frukost träffas vi kl: 08.30. Denna tur skall ta oss till inlandet Imotski och Grabovac. Resan genom bergen tar oss förbi en marknad i byn Zadvarje. Här stannar vi till och ni får tid att botaniera bland allt ifrån vitlök och snaps, till levande grisar. Efter ca 45 minuter går bussen vidare till Imotski, där vi låter oss faschineras av den vackra blå och röda sjön. Vår guide berättar om dessa naturfenomen.

Bussen går vidare mot inlandets mjölproducent där vi kan se deras enkla produktion, före vi reser vidare mot området Grabovac och familjen med samma namn. Här produceras en stor mängd vita och röda viner, samt ett väl godkänt mousserande vitt vin.

Modern i familjen är naturligtvis den bästa kocken. KRORES har tillsammans med henne planerat menyn som serveras - en 3-rätters inkl. vinprovning av 3 olika sorter. - Vi kan inte låta bli att fresta er med namnet på vår valda dessert "Hladni vjetar"=Den kyliga vinden. Den sveper som en vind genom gommen och lämnar en ljuvlig eftersmak. När våra magar hämtat sig från dessert, det grillade lammet och alla viner, lämnar vi familjen Grabovac och reser åter till hotellet. Åter ca kl:18.00.

Vi besöker en vinodlare i Primosten, njuter av UNESCO staden Trogir och stannar till för lunch i den lilla piratbyn Omis.

Dag 5: (Onsdag ) Frukost mellan 07.00-08..00. Kl: 08.30 beger vi oss med buss längs kusten för att besöka av de mest kända rödvinsproducenterna i Primosten. Här provsmakar vi även grappa, likör, oliver, skinka och ost, tillsammans med gårdens 2 olika viner. Vid hemresan gör vi ett stopp i den UNESCO omtalade byn Trogir och dessa gamla stadskärna. Tid för egen shopping under ca 1 timme. Efter att vi sträckt på ben och insupit den friska havsdoften fortätter vi till Omis, (ca kl: 14.00). Här njuter vi av den vackra floden Cetina som flyter förbi och stillar vår hunger med en enklare lunchmeny, inklusive dryck. Åter på hotellet ca kl: 16.30. Bad, vila, promenader och fri tid fram till vår middagsbuffé kl: 19.00-22.00

Vi stannar kvar i vårt Makarska och lagar middag tillsammans med några lokala kockar som bjuder upp till god stämning och musik.

Dag 6:(Torsdag) Frukost mellan 07.00-10.00. Frukost mellan 07.00-10.00. Denna dag har ni fri tid under dagen att njuta av sol, bad och andra upplevelser och på egen hand upptäcka Makarska, staden där vi bor. Ni har möjlighet att följa med på någon av våra andra utflykter (tillägg) om ni önskar. Våra värdar ger er tips och råd om olika sevärdheter och annat intressant i området.

Kl: 17.00 träffas vi på en mindre Konoba i Makarska där vi träffar några lokala amatör kockar. Vi tillreder tillsammans en typisk Dalmatinsk varmrätt och våra "ciceroner" från Makarska berättar om sitt förhållande till den Kroatiska matkulturen, dess traditioner och varför det är viktigt att bevara de nationella rätterna. Förrätten har kockarna förberett åt oss medan vi njuter av deras egna favoritvin. Har vi tur k3an våra kockar bjuda upp till sång. Sköna skor kan därför vara klokt att ha på sig. Vi promenerar själva tillbaka till hotellet när vi själva önskar.

Bild: Visste Du att ett av vinerna vi provar vunnit pris för Världens Finaste vinetikett i London 2012? Vinet heter "Stina". Vi berättar historien om vart namnet kommer ifrån, och besöker platsen där vinet produceras.

Idag blir egen tid för att besöka den lokala markanden, snäckmuseet, kyrkan eller de underbara Biokovobergen. Eller varför inte krydda sista dagen med att besöka Mostar?

Dag 7: (Fredag ). Frukost mellan 07.00-10.00. Egen tid. Middagsbuffé kl: 19.00-22.00. Fri dag för egna upptäckter. Boka gärna några av våra utflykter ifrån programmet. Vi kommer att erbjuda en heldagsutflykt till Mostar. Pris: 580:- inkl. guide, mat, dryck, buss. Läs mer om övriga utflykter på www.krores.eu

 

Vi säger adjö till vackra Makarska.

Dag 8: (Lördag) Frukost mellan 07.00-07.30. Vi checkar ut från hotellet kl: 07.00  och reser kl: 08.00 till flyget. Incheckning flygplatsen kl: 09.30. Avresa Split kl: 11.05. Ankomst Arlanda kl: 13.50. För resande till Köpenhamn: Vi reser från hotellet kl: 06.30 för att checka in på flygplatsen kl: 08.00. Hemresa kl: 09.10.

 

ÖVRIGT:

Under denna vecka står hotellet för musik och underhållning, med möjlighet till dans. I tillägg anlitar KRORES varje vecka "TRIO ADRIA", ett lokalt band som står för KRORES "Evergreen Nights" (1 ggn/vecka)

Veckans program med inkluderade utflykter av mat, vin och besök kan komma att ändras beroende på väder, vind, sjukdom, förändringar hos underleverantörer etc. Orsaker utanför KRORES påverkan. Vi byter till en annan likvärdig utflykt med en annan plats, vingård eller det som krävs för att kunna genomföra programmet. Det är alltid svårt att veta exakt hur klimat, skörd med mera har utvecklat sig  under året.

Vi erbjuder bland annat morgon promenader, vandring, yoga etc. Mer information om våra gratis aktiviteter finner ni på hotellet.

Varmt Välkomna!

 

Makarska - Rivierastaden man alltid vill återvända till

Det är lätt att bli förälskad i stadens alla dofter, sköna omgivningar och gästfria folk.

Makarska ligger längs den långa Rivieran som sträcker sig från Brela till Zivogosce, ca 7 mil. Staden har ca 15.000 invånare och skyddas av Biokovobergen och halvön Sv. Petar. Platsen har varit bebodd sedan antiken och 1646 tog Venedig makten över Makarska, De italienska  styret har i mat och arkitekur präglat staden ända fram till modern tid.
Läs mer i Fakta om Makarska  Läs mer om Resor till Kroatien>>