Krores

I resan ingår:

• Flyg Arlanda eller Kastrup till Split t/r

• 7 nätter del i dubbelhytt (dubbelsäng) inkl. wc och dusch.

• 7 frukostbuffe´ombord

• 7 lunchbuffe´ombord

• 7 vinprovningar (2-3 glas per tillfälle)

• 5 st 2-rätters middagar (ej ombord)

• 1 välkomstdrink ombord

• I stadsguidning i: Korcula, Hvar, Split, Trogir

• Svensktalande guide under hela resan

• 2,5 timmes Wine Work Shop med sommelier utbildad vid London Wine Academy.

• 1 gemensam matlagning av rätten "Peka"

• 1 provnig av olivoljor

• 1 special dinner med kapten

• 1 captains dinner

• Turisttaxa

• Adminstrationsavgift.

• Resegarantier

OBS! Tillägg - 100:- om du vill ha ditt resematerial sänt till Dig per post.

PROGRAM:

Vi är stolta över att i år kunna presentera denna speciella och intressanta kryssning som besöker några av de vackraste öarna i Adriatisk havet. Resan är en ambitiös kombination av besök till kända vingårdar, ekologiska restauranger och UNESCO platser. Vi får här en gedigen mix av goda viner och mat, tillsammans med en berättad historia om Kroatien i sällskap med vår svensktalande guide Silvana och sommelier Jure. Varmt välkomna! Vh KRORES

>> Tillbaka  eller >>Boka här  OBS! Programmet håller på att läggas ut nu. Därför är texterna "röriga". Klart 20 November.

Kryssningen går från Diocletianus Palats från 300-talet till den mest omtyckta rivieran, Makarska. Här väntar en havsnära wine workshop på "DiVino" och en 2-rätters.

Dag 1: SPLIT - MAKARSKA.

Ca kl: 12.00 kliver vi ombord på träkryssaren ”Svalan” i UNESCO staden Split och dess hamn. Turen går till omtyckta Makarska Riviera som vi ankommer ca kl: 17.00, där en första Wine Workshop (2,5h) väntar oss, i elegant miljö vid havet, "DiVino". Vi provar våra första droppar och får en guidning av Kroatiens viner av vår duktiga sommelier Jure. Efter 2,5 timme, ca kl: 20.30 kommer vi att äta helstekt lamm och njuta av en speciellt hemgjord efterätt i en närliggande ekologisk restaurang, "Peskera". Kvällen ligger öppen för att upptäcka på egen hand. En skön njutning är att bara strosa längs rivan. Hjärtligt välkommna!

KORCULA - kryssningen styr mot Marco Polos födelseplats, där svensk ättlingar står för dagens vinprovning på eleganta "Korta Katarina".

Dag 2: MAKARSKA—KORCULA

Efter en första natts god sömn och tidig frukost (07.00) beger vi oss mot den vackra ön Korcula i södra Dalmatien, känd som Marco Polos födelseplats. Vi äter lunch ombord. Framme i Korcula (ca 14.15)besöker vi en av öns mest kända vinproducenter med svensk ättlingar i vinfamiljen, "Korta Katarina". Vi njuter av 3 viner med tilltugg i en vacker miljö. Efter goda droppar får de som önskar en guidning av öns historia, och egen tid före skepparen med fru bjuder in oss till en speciell middag ”Igor & Irena” (ca 20.00). Därefter Korcula i nattskrud för nattsuddaren.

OBS! ALTERNATIV FÖR DIG SOM ÖNSKAR 1 LEDIG DAG PÅ ÖN KORCULA FÖR EGNA STRÖVTÅG! Du får ett avdrag på resans pris med 500:-p.p. Totalpris: 15.495:-

Tre öar på en dag: Vyer genom vackra Peljesac och droppar av dessertvin i rustik vinkällare hos "Matusko" avslutas med fiskmiddag i Hvar´s vackra hamn. 

Dag 3: KORCULA-PELJECAS-HVAR

Efter frukost ombord tar båten oss en kort bit över (1,5h) till den lilla halvön Peljesac, som är känd för sina oranga vinfält med rödvinsproduktion. Vinproducenten vi besöker är den mest kända i området "Matusko", och vinkällaren bjuder på en härligt rustik känsla. Förmiddagen bjuder på provsmakning av 2 viner samt ett dessertvin, typiskt från Kroatien. Därefter tar vi oss tillbaka till båten (0,5h). Vi äter lunch ombord (12-14)och seglar vidare mot den vackra ön Hvar, och staden med samma namn. Vi ankommer ca 17.30 och har fri tid i den vackra staden fram till ca 20.00, då vi äter en 2-rätters middag.

Vi besöker vinkällaren under havsnivå på en av världens vackraste öar, Hvar och fortsätter resan till pittoreska staden och ön Vis, där Titos tunnel bjuder på droppar av "Lipanovic".

Dag 4: HVAR-VIS

Efter vår frukost åker vi buss (30min) till vinkällaren som ligger under havsnivå, som också tillhör vinproducenterna av högsta klass "Zlatan Otok". Vi provar 2 viner med tillbehör (10-12). Efter detta morgon besök väntar vår kapten för att ta oss vidare till den lilla charmiga ön och staden Vis, drygt 2,45 h bort. Ön har varit militärt område tom 1989 och vi testar vinet "Lipanovic" och upplever vinkällaren vars tunnel hört till Tito tiden. Efter det friska vinet avslutas kvällen med middag (20.00) på en strandnära ”konoba” i staden. Kännetecknande för denna ö är stillheten och den harmoniska atmosfär som kommer av det gamla och genuint bevarade på ön. 

ALTERNATIV: Om vädret inte tillåter kommer Vis att uteslutas. Istället kommer vi då att resa till ön Solta. Kanske även den botaniska ön Palmizana. Motsvarande innehåll som ovan.

Gröna ön Brac med vinproduktion sedan 1600-talet bjuder på "den vita stenen", och vinsmakning hos den unga familjen "Senkovic" som gör vin med hjärta och passion.

 Dag 5: VIS-BRAC (BOL)

Båten seglar efter frukost vidare mot ännu en känd ö—Brac. Ön är känd för sina stenbrott och produktion av den vita vackra stenen, som man byggt delar av vita huset av bland annat. Men också sin mycket tidiga och stora vinproduktion från 1600-talet. Vi ankrar i lyxorten Bol och äter lunch ombord på båten. Vid ankomst (12.45-16.00) har vi ledig tid för bad eller vad som faller er in. Omkring kl: 16.00 reser vi med buss till den lilla byn Neresicsza, som tidigare varit administrativt centrum på ön. Här omringas vi av vinodlingar och i denna lilla och blygsamma by, besöker vi en ung familj "Senkovic" som lyckats med sin passion för vinproduktion. Åter i staden Bol för 2-rätters middag ca kl:20.00. Egen tid och kanske ett härligt nattdopp?

 

UNESCO platsen Trogir, Primostens kulturskyddade vinslätter, det eftertraktade vinet "Bibic", slowfood på landet - och provning av olivoljor med matlagning av rätten "peka"avslutar dagen.

 Dag 6: BRAC-TROGIR-PRIMOSTEN-SKRADIN

Vår sista mat- och vintur avslutar vi stort! Vi anländer och ankrar i UNESCO staden Trogir ca kl: 12.45. Här lämnar vi vår kapten och kliver ombord på buss som tillsammans med vår följeslagare Silvana tar oss genom Primosten vinslätter och till den stiliga gården "Bibic" och vinet med samma namn. Platsen heter Skradin. Vinet Bibic är mycket känt och ägaren Alen har lyckat med sin vinturism och även med export till USA. Till vår vinproving av deras 3 viner, så smakar vi på Bibic slowfood (tapas). Besöket varar ca 1,45 h. 

Efter detta speciella besök och härliga plats med goda smaker reser vi vidare till en familj "Bakulo Dvor". Här prova vi några olivoljor och deltar (till viss del) i middagens matlagningen för kvällen (ca 18.00). Vi är med när ”peka” tillagas och njuter i gott sällskap. Tid att uppleva Trogir i nattkostym för den nyfikne.  

Cityguidning av UNESCO platserna Trogir och Split, shopping och besök på den stora markanden avslutas med en sista middag tillsammans ombord på "Svalan".

Dag 7: TROGIR-SPLIT

Efter frukost tar vår guide Silvana med oss på en kortare guidning av Trogir stadskärna (30min) före vår båt seglar vidare mot Split. (för den som önskar). Avgång Trogir-Split kl: 11.00. Ankomst Split kl: 13.41. Ombord njuter vi av vår sista lunch tillsammans. Åter i Split får vi en guidning på 45 minuter genom Diocletianus Palats från 300-talet (frivilligt) och egen tid för shopping, besök på marknaden dagen före morgondagens hemresa. Capatains Dinner sista kvällen ombord ca kl: 20.00. Split by night tillsammans - en skön avslutning på denna 8 dagars kryssning. 

Vi säger adjö till vackra Kroatien, "Svalan" med kapten och besättning, och så klart vår guide och sommelier. Väl mött igen!

Dag 8: SPLIT HEMRESA

Vår sista morgon tillsammans och vi tar farväl av våra resekamrater, guide, kapten med besättning och det vackra landet Kroatien. En resa som förhoppningsvis givit mersmak av mat, viner och landets spännande kultur, historia och underbara natur. God resa hem och välkommen åter önskar vi från KRORES.

ÖVRIGT:

Veckans program med inkluderade utflykter av mat, vin och besök kan komma att ändras beroende på väder, vind, sjukdom, förändringar hos underleverantörer etc. Orsaker utanför KRORES påverkan. Vi byter till en annan likvärdig utflykt med en annan plats, vingård eller det som krävs för att kunna genomföra programmet. Det är alltid svårt att veta exakt hur klimat, skörd med mera har utvecklat sig  under året.