Krores

I resorna ingår:

• Flyg t/r Arn/Kph - Spu

• Busstransfer t/r mellan flyg och hotell

• Bärhjälp med bagaget till hotellrumet

• Del i dubbelrum Meteor

• Välkomstdrink i lobbyn

• 7 Middagsbuffé

• 7 Frukostbuffé

• I stadsguidning genom byn

• Utflykter: 3-4 st

• Samtliga utflykter inkluderar: lunch, dryck, buss, båt, taxi, guide, guidning, material, inträdesbiljett

• Turisttaxa

• Utflykter att köpa till på plats

• SPA - behandlingar att köpa till på plats

• Skandinavisktalade guide

• Administrationsavgift

(Alla utflykter inkluderar professionell guidning, inte enbart om flora och fauna, utan om Kroatiens historia. Menyerna är är ihopsatta av KRORES, för att få en bra blanding av Kroatisk mat.)

 

Maximilian, inspiratör bakom de vackra trädgårdarna:

Läs mer om trädgårdarnas koppling till den kände Maximilian och hans äventyr. >>>

Dagmar Monteghello, skapare av trädgården i Palmizana har order:

Läs mer om familjen som en gång i tiden ägde 2/3 av den stora ön, och som än idag kämpar för att ta tillbaka den mark de fråntagits. >>>

Palmizana Broshyr

Brochure_PALMiZANA.pdf

Läs om skaparen av "Kotisina"

PROGRAM_Botaniska_Veckan_2013.pdf

BOTANISK RESA: Dalmatien

"Blommande dagar i solen"

Vi reser till Makarska Riviera och byn Brela, där vi har vår utgångspunkt för dessa åtta dagar. Vi bor på vårt bekväma hotell Soline, alldeles invid havet. Vi ger Dig möjligheten att välja mellan två resepaket:

Paketet ”Mynta”: 3 botaniska utflykter: Split, Dubrovnik och Biokovobergen. Pris: 9.995:-

Paketet ”Liljan”: 4 botaniska utflykter: ön Hvar, Split, Dubrovnik, och Biokovobergen. Pris: 10.995:-.

Avresa: 20/4-27/4 fr Sth och Kph.

Läs mer nedan om de trädgårdar vi besöker:

HVAR PALMIŽANA - “Den lilla ön St. Klement, utanför ön HVAR” - endast i paketet "Liljan"

Palmizana är beläget på den lilla ön St. Klement, en del av den unika arkipelagen, utanför staden Hvar på ön Hvar. Det första mötet med Palmizana karaktäriseras av en magnifik skönhet; mixen av färger och ljudet av havets vågor, vinden i de hundraåriga pinjeträden och de olika fåglarnas sånger.

Man fångas av oändligt många dofter; rosmarin, sage, lavendel, basilika, mynta, olivträd och mimosa som blommar här året runt. Oranga träd, liljor och den mystiska doften av exotisk flora från fjärran länder som blommar fullt ut i Palmizanas trädgård. Alla dessa dofter har ”fångats” i ett antal flaskor som Du kan köpa med som ett minne härifrån. Helande, avslappnande eller enbart som ett doftande minna från denna dag. Låt Dig hänföras av denna ljuvliga plats.

DUBROVNIK - Trsteno Arboretum:

”En av de finaste  trädgårdarna i denna del av Europa”.

Trsteno Arboretum är beläget 30 km norr om Dubrovnik och är det mest kända arboretum i Kroatien. Denna plats är otroligt vacker att njuta av. Parken ligger på en höjd alldeles invid det Adriatiska havet. Trädgården har mer än 300 arter av träd och ett betydande antal plantor från Medelhavsområdet och hela världen. Tillsammans med den stilrena arkitekturen från Gotisk renässans, så gör detta trädgården till en av de finaste i denna del av Europa.

”Att ö h t kunna se trädgården idag, kan betraktas som ett mirakel”

Den botaniska trädgården grundades 1492 av den Guetic familjen och var i dess ägo till 1600-talet, och de använde platsen som sitt sommarboende fram till att den beslagtogs av den kommunistiska staten i fd. Jugoslavien. Trädgården anlades av den lokala nobla familjen som från sjökaptener begärde att föra med sig frön och plantor från deras resor. Det exakta årtalet för Arboretum är dock svårt att säga, men 1492 är det året då en 15 meter akvedukt till trädgården konstruerades. Denna akvedukt används fortfarande och är helt fantastisk.

Att ö h t kunna se trädgården idag, kan betraktas som ett mirakel. Under det Jugoslaviska inbördeskriget invaderade Serbiska marinfartyg och flygplan platsen, och bombade trädgården den 2:a och 3:e november 1991. Fram till denna dag kan man se ett fåtal Mexikanska palmträd som lever, även om deras yttre skal ser ut som Charcoal Även huvudbyggnaden i den botaniska trädgården förstördes, liksom orten Trsteno. Detta skedde p.g.a av den egna Jugoslaviska armens armebåtar och  flygplansattacker. Arboretum sattes i brand och stora delar av den förstördes. Även år 2000 skadades gården ytterligare pga av en skogsbrand som förstörde cirka 120,000 kvadratmeter av området.

Faschinerande är att trädgådens stolthet, de 500 åriga orientaliska träden överlevde både krig och brand. Dessa tillhör de mest unika av sin sort i hela Europa. Arboretum kräver en särskild plats bland botaniska trädgårdar, då den följer fem århundraden: en grönskande utveckling från den Gotiska renässansen, renässans barocken och romantiken fram till idag.

 

BIOKOVO BERGEN:

Kotisina: – ”Trädgården med tolv månaders blomning”

Biokovo botaniska trädgård ”Kotisina” är en park av vildvuxna plantor, så väl som kultiverade arter från andra regioner. Trädgården är belägen i den mest vackra delen av den orörda naturen, vid slätterna från Biokovobergen och strax ovanför den lilla byn ”Kotisina”. Trädgården integreras med Biokovo Nationalpark och täcker en yta av 16,5 hektar och ligger på en höjd av 350-500 m.ö.h.

Enligt original idén av Dr. Jure Radic (1920-1990),född i Baska Voda, en fransiskaner, präst och forskare, så har trädgården framställts som ett ”minibiokovo”, med syfte att popularisera, forska, observera, skydda och vårda växtlivet i Biokovo. Dr. Jure var oerhört förtjust i den vackra naturen, bergen, växterna och det Adriatiska havet, ända sedan barnsben. Under hela sitt liv, fram till 1990, har han bedrivit ett numera erkänt arbete för detta område. Tack vare denna eldsjäl blev Biokovo klassat som naturreservat 1981.

I den naturliga miljön av en relativt liten yta, så finns olika ”habitats”, bergarter, gullies, sheercliffs, arable land, så väl som en intressant canyon ”Proslap”, med ett vattenfall med samma namn, vilken är torr större delen av året, förutom vid tunga vattenfall, då den glänser med sin skönhet.

Besökare kan göra sig bekant med över 300 olika Biokovoplantor – alltifrån typiska Mediterranska till alpina, varav många är inhemska. En del av området av trädgården är plantor från ett vidare område – exotiska plantor så väl som agrikulturella och medicinska örter.

Vid ingången till trädgården, alldeles bredvid klippväggen, finns den välbevarade väggfasaden från ett 1700-tals ”slott”. Och, lite längre bort finns hus som står kvar, daterat tillbaka till ”ancient times”.

SPLIT: Kaštel Lukšić

” Den botaniska trädgården & skolan”

Den botaniska trädgården på skolan “Ostrog” i Kastela Luksic datera tillbaka till 1976, då skolan byggdes. Den täcker en yta av 4 hektar och grundades som ett tack till elever och lärares entusiasm. Till en början fanns inte några större ambitioner med att skapa en trädgård, men med tiden nådde den en enorm kvalitet och värde, i och med ett stort antal exotiska arter, som för första gången gick att skåda i Kroatien. Skolan uppfördes 1986 som ett skyddat Natur monument.

Plantornas gruppering formades enligt den geografiska och ekologiska tillhörighet och syfte. Några mer viktiga arter är grupperade enligt: Mediterranska autotonous plants, swampy plants, medicinalväxter, subtropiska och tropiska plantor på skyddade områden.

Olivplantorna består av 13 olika sorter, som förutom de inhemska inkluderar även Franska, Italienska och Spanska, vilka representerar ett speciellt värde i trädgården. Dessa olivträd sändes som present till skolan, av världsorganisationen FOA.

Träden tillhör 122 familjer och är representerade av över 15.000 specimen of seedlings. Så, denna trädgård, tillsammans med den i Trsteno och Lokrum (utanför Dubrovnik) är ett rikt och kvalitative horticultural object, för denna del av Adriatiska kusten.

” Här finner vi även det äldsta olivträdet i Kroatien. Det är 1500 år gamalt och är ett skyddat naturvärde i landet. Trädet härrör troligen från södra Italien eller Grekland, p g a att det tillhör en sort som vanligtvis inte växer i denna del av Europa, vilket gör det hela mer intressant”