Krores

Inspiratör och kreatör bakom skapelsen av  de vackra trädgårdarna i ”Palmizana” och ”Trsteno arboretum” är den  karismatiske Maximilian av Habsburg

Det vi troligen ej känner till är att Palmizana trädgård och Trsteno Arboretum är skapade och utlovade av den mest karismatiske personen i världshistorian, Maximilian av Habsburg. Han föddes 1832 i det majestätiska slottet av schoenbruun i Wien.  Olyckligt nog föddes han som den andra sonen, som yngre bror till den framtida härskaren Franz Joseph. Ödet hade förutsatt för honom att leva i skuggan av sin kungliga bror, trots att han var längre, vackrare, mer attraktiv. Runt omkring i samhället viskades det om att det fanns franskt blod i Maximilian, ”perilans” blod av Napoleon Bonaparte.

Maximilian skulle vara frukten av förbjuden kärlek tillsammans med ärkeprinsessan Sophia och prinsen av Reichstadt – Napoleon den 2:e, son till Napoleon Bonaparte, med hans andra hustru, var den österrikiska Maria Laube.

Möjligheten att det flöt franskt blod i ådrorna på den yngre brodern störde Franz Joseph, som själv inte var någon dyrkad eller omtyckt härskare. Det gjorde att han höll Maximilian så långt bort ifrån stadshuset i Wien han kunde. Han gav honom titlar och uppdrag, och drog tillbaka dem utan förvarning. Han utnämnde Maximilian till guvernör i Italien och Admiral av Habsburgs flotta. Den 27 juli 1857 kunde Maximilian gifta sig med den ensamma dottern av den belgiska kungen Leopold, Charlotte. Charlotte som ännu inte fyllt 17 år var en av de mest förmögna och vackraste prinsessorna i Europa.

Med hennes hemgift lät de bygga sina drömmars slott av vit sten på en klippa    omgiven av havet. Vackra, unga och förmögna världen låg framför deras fötter,    ännu utan krona på hjässan. Något som ärkeprinsessan saknade mest.

Maximilian lämnades oftast utan valmöjligheter. Med en ambitiös fru som önskade makt, var det ingen överraskning att denna drömmare, romantiker och äventyrare som han var, var tvungen att kasta sig in i äventyr i Mexico.

Maximilian skapade som nämnt - Palmizana trädgård, som tillhörde familjen Meneghello, på ön Saint Clement, den största ön i Hvars skärgård. Idén till denna skapelse föddes på Lokrum i Maximilians park. Odlingarna startade för över 100 år sedan.

Familjen Meneghello började plantera gröna växter på den steniga grunden på deras mark(rosmarin, druvor och örter) under 1800-talet. Det var inte förrän deras arvinge Eugen Meneghello föddes 1876 som arbetet med den mycket stilfullt designade parken på den stora marken tog form. Mer än tre miljoner kvadratmeter.