Krores

MAT & DRYCK i Kroatien:

Det kroatiska köket— en spännande matkultur med en mix från Ungern, Österrike och Italien

Kroatisk mat i dagens Dalmatien—tumme upp eller tumme ned?

Många jämför maten i Kroatien med det italienska köket. Att göra det är orättvist mot både kroater och italienare. Visst präglas maten till stor del av de italienska kokkonsterna och råvarorna. Det man ofta glömmer bort är de ungerska och österrikiska influenserna. Efter dessa storrikens hundratals år av styre i Kroatien har det satt sin prägel på, inte minst mat och kost. Gulaschsoppa och fyllda paprikor är några exempel.
I Kroatien hittar man liksom i Italien parmesan osten, parmaskinkan och stora härliga oliver mm! Den lagade maten är dock långt ifrån lika fet som den typiskt italienska. Ofta kokas eller grillas maten—fisk, kött eller grönsaker. Men som för flertalet familjer världen över fungerar pastan som en närmast daglig del i kroaternas kost. 

 

Konoba—ditt bästa val

Många jag mött som första gången besökt landet har inte varit särskilt imponerade av det Kroatiska köket. Jag har inte fått svar på varför. Möjligen är det den förutfattade bilden att maten är lik den Italienska. Om detta är den generella bilden är besvikelsen ett faktum. Lätt för förstagångsresenärer är även att dras med till de lättlokaliserade restaurangerna där man försöker anpassa sina menyer efter vad man tror sig vara populärt—pommesfrites, pasta, lasagne etc, vilket inte är mycket billigare än hemmavid. Men vill man äta ursprunglig husmanskost gäller främst att uppsöka en Konoba—vilket egentligen betyder vinkällare, men som idag står för lokalrestaurang. Här serveras ofta fisk, kött eller skaldjur kilovis. Ett tips är att beställa in grillade grönsaker och Blitva* i vitlök (*Mangold, vilket är vanligt till grillad fisk). Till lunch kan det räcka med en ”mixed salad” eller ”cream soup” till priset av  35-50  Kuna (ca 30-45:-).

 

Matpriser—beroende på tillgång och säsong

Generellt är priset att äta ute något billigare (ca 20%) än i Sverige, särskilt när det gäller fisk och kötträtter. För att köpa råvarorna och tillaga själv är kilopriset betydligt billigare. När det gäller frukt och grönt är priset givetvis relaterat till tillgången. Det som produceras lokalt och nationellt är billigt. Frukter som banan, aprikoser, och päron har samma pris som i Sverige. Tomater, mangold, spenat, fikon, majs, grönkål, melon, druvor, vitkål och andra rotfrukter är mycket billigare i Kroatien än i Sverige, eftersom de producerar detta själv.
Bra att tänka på är att alla priser—inklusive mat höjs med upp till 30% under juli och augusti månad, varför det kan vara trevligare att åka under övriga månader.
 

Maten—ger inga extra semesterkilon

Tumme upp eller tumma ned? Jaa, för mig är Kroatien det bästa alternativet för semester + mat. När jag kommer hem behöver jag  aldrig fundera över hur jag ska bli av med överflödiga kilo jag dragit på mig under semestern. Tvärtom, jag har istället alltid tappat några! Jag tror att Fredrik Paulun skulle se det GI– influerade i kroaternas kost. För mig räcker det med utsökt färskfångad fisk eller helgrillat kött, grönsaker till, och utan konstlade krusiduller som bara gör rätten dyrare. Hellre sitter jag vid havskanten eller under olivträd och avnjuter det enkla, i all naturlig enkelhet. Tummen upp för det enkla, men utsökta!

 

Av Eva Karlsson,KRORES