Krores

 KROATIEN från mitt hjärta

”Landet har en oemotståndlig attraktionskraft med sin vackra natur; det rena turkostfärgade havet, de majestätiska bergen som skiftar i färg med årstid och tid på dygnet. Och under våren kan man känna de härliga dofterna från bergens alla vilda örter som ger en närvaro och känsla av äkthet. De känns bedövande goda att insupa. Men vad är det som gör känslan så stark och speciell just här? Vi har ju vacker natur i vårt ”egna” land, och andra resmål har också detta härliga medelhavs klimat och miljö. Kanske är det för att landet fortfarande är och upplevs så oförstört. Det finns något äkta och genuint i hela landets atmosfär. En kultur och nation som värnar om bevarandet av det egna, något av det ”endemiska” avspeglar sig i mat, natur, arkitektur och sättet att leva hos befolkningen. Livet i Kroatien är fortfarande enkelt och mer eller mindre befriat- på gott och ont– från en fulländad modernisering.

Det enkla livet är mer påtaligt än vad vi är vana vid. Kanske är det enkelheten som gör att  vi upplever det ”exklusivt” , och som lockar till känslor av beundran.

En beundran som ständigt växer till något nytt och större, fortfarande efter åtta år i landet. Och - det finns en sådan plats för alla. Denna plats är ”min” och som jag önskar att flera får uppleva som ”sin”. Ett land, som har något vackert att erbjuda alla.    

 

Eva Kristina Karlsson