Krores

Mat & dryck i Kroatien

Läs om mat och dryck >>

 

I resan ingår:

• Flyg t/r Sverige/Norge - Kroatien

• Busstransfer t/r mellan flyg och hotell

• Del i dubbelrum, 4 stj. hotell

• 7 nätter & 8 dagar

• (6 nätter i Makarska, Meteor)

• (1 natt på Peljesac, Antonio)

• 7 frukostbuffe´

• Välkomstdrink vid ankomster

• 6 st. Vinprovningar

• 6 st. Måltider

• 45 min. stadsvandring i Makarska

• Utflykter att köpa på plats

• SPA - behandlingar att köpa till på plats

• Skandinavisktalande guide

• Turisttaxa

 

MAT & VINRESAN - Elegance, 15.995:-

- Med smaker och dofter från Dalmatiens kust, Imotskis inland, en av världens vackraste öar Brac, Marco Polos karismatiska ö Korcula, och  UNESCO staden Dubrovnik. Veckan är fylld av upplevelser från kust och inland till sköna öar!

Bli med på en elegant tur genom Dalmatiens vackra landskap och goda smaker. Under resans åtta dagar gör vi sex dagsutflykter. Under dessa dagar bjuds ni på de bästa dropparna vin, lokala maträtter, ostar, skinkor och olivoljor i en underbar kombination av historia, arkitektur & natur.
Detta paket "Elegance" rekommenderar vi er som tidigare rest på andra Mat och vinresor, och som gärna vill se, uppleva och lära sig mer om och av Kroatien som land. Vi blandar det enkla med det lyxiga i ett smakligt paket. 

Läs mer om vad som ingår i Resfakta! Pris: 15.995:- 

PROGRAM: Mat & Vinresan "Elegance"

Dag 1: Split och Makarska

(Lördag) Avresa Arlanda kl: 17.35. Ankomst Split flygplats kl: 20.30. Vår guide Silvana möter upp på flygplatsen och bussen tar oss till vårt 4-stjärniga hotell Meteor som ligger cirka 70 km söderut, presic vid havet. Resan tar cirka 1 timme 20 minuter. Framme på hotellet bjuds vi på en välkomstdrink, medan bagaget bärs upp på ert rum. Till kvällen ca: 22.30 äter vi en enkel men gemensam middag på en av stadens lokala åretrunt restauranger, (3 min. promenad från hotellet).

 
Dag 2: Podgora, Tucepi, Baska Voda och Topici.

(Söndag) Frukost mellan 07.00-10.00. Efter frukost träffas vi för ett välkomstmöte med information om veckans program med information om aktivieter och möjligheter på resmålet. Egen tid fram till 14.00. Kl: 14.15 reser vi till en lokal olivgård för att testa Dalmatiens finaste olivolja, som fått Guldpriset i sin klass. Därefter går resan vidare mot inlandet och byn Topici. Här smakar vi husets egen prsut, ost och deras 2 olika husviner. Denna konoba hör till den äldsta, tillhörande regionen Makarska Riviera. Åter på hotellet ca kl:19.00.

 
Dag 3: Ön Brac, Pusicsa, Neresciza, Skrip och Split

(Måndag) Frukost mellan 07.00-10.00. Kl: 09.00 tar vi färjan ut till den gröna vackra ön Brac. Här besöker vi en av öns mindre familjeägda vingårdar, med gott renommé. 2012 fick man bland annat utmärkelsen som producent av det bästa rosevinet i Kroatien! Ganska snart märker man familjens passion för sitt arbete, och de säger själva att de gör vin med "elegans". Det är upp till Er att avgöra! Flaskorna är elegant omslutna med lokala dikter från bygden, som berättar om kärleken för arbetet med druvorna. Vi testat här 3 olika viner med tilltugg av deras egen skinka och ost.

Efter vår vinprovning går vi 100 meter bort, till en av öns mest kända konstgallerier. Mitt i den lilla byn finner vi en familj som arbetar med oljemålning, skulptur och textilt mode. (Den senaste modeutställningen var i New York och några kreationer har bland annat gjorts till Lady Gaga!)

Efter cirka en timme av kultur och historia, intar vi en lunch vid den lilla byns Konoba i god klass. Här njuter vi av vin från ön och färsk fångad fisk med det bästa för säsongen. Under lunchen får vi bland annat berättat om öns stolthet (förutom vinet) - stenbrotten. Bland annat Vita huset i Washington och Stockholms slott är byggd av sten härifrån. På väg till färjan i Supetar hinner vi med en kort titt på den gamla byn Skrip, som kan stoltsera med sina stenhus från tidigt 1400-tal. På hemvägen reser vi över staden Split. Här stannar vi till för en kortare gudidning av det romerska palatset Diocletianus från 300-talet i aftonsol. Ni får egen tid att strosa runt och kanske göra ett och annat fynd bland de butiker som inrymms i palatset. Åter på hotellet ca kl: 19.30.

 
Dag 4: Zadvarje, Imotski sjöar och inland, Grabovac

(Tisdag) Frukost mellan 07.00-10.00. Efter frukost träffas vi kl: 08.30. Denna tur skall ta oss till inlandet Imotski och Grabovac. Resan genom bergen tar oss förbi en marknad i byn Zadvarje. Här stannar vi till och ni får tid att botaniera bland allt ifrån vitlök och snaps, till levande grisar. Efter ca 45 minuter går bussen vidare till Imotski, där vi låter oss faschineras av den vackra blå och röda sjön. Vår guide berättar om dessa naturfenomen.

Bussen går vidare mot inlandets mjölproducent där vi kan se deras enkla produktion, före vi reser vidare mot området Grabovac och familjen med samma namn. Här produceras en stor mängd vita och röda viner, samt ett väl godkänt mousserande vitt vin. Modern i familjen är naturligtvis den bästa kocken. KRORES har tillsammans med henne planerat menyn som serveras - en 3-rätters inkl. vinprovning av 3 olika sorter. - Vi kan inte låta bli att fresta er med namnet på vår valda dessert "Hladni vjetar"=Den kyliga vinden. Den sveper som en vind genom gommen och lämnar en ljuvlig eftersmak. När våra magar hämtat sig från dessert, det grillade lammet och alla viner, lämnar vi familjen Grabovac och reser åter till hotellet. Åter ca kl:18.00.

Tillägg Utflykt: Kl: ca 22.00-01.00 - Nattlig fisketur med båt. Färskt fångad fisk som vi grillar på båten, vin från skepparen  (+400SEK)

 
Dag 5:  Makarska & gemensam matlagning tillsammans med några kockar som bjuder upp till musik.

(Onsdag) Frukost mellan 07.00-10.00. Denna dag har ni fri tid under dagen att njuta av sol, bad och andra upplevelser och på egen hand upptäcka Makarska, staden där vi bor. Ni har möjlighet att följa med på någon av våra andra utflykter (tillägg) om ni önskar. Våra värdar ger er tips och råd om olika sevärdheter och annat intressant i området. Kl: 17.30 träffas vi på en mindre Konoba i Makarska där vi träffar några lokala amatör kockar. Vi tillreder tillsammans en typisk Dalmatinsk varmrätt och våra "ciceroner" från Makarska berättar om sitt förhållande till den Kroatiska matkulturen, dess traditioner och varför det är viktigt att bevara de nationella rätterna. Förrätten har kockarna förberett åt oss medan vi njuter av deras egna favoritvin. Har vi tur kan våra kockar bjuda upp till sång. Sköna skor kan därför vara klokt att ha på sig. Vi promenerar själva tillbaka till hotellet när vi själva önskar.

 
Dag 6:  Ledig dag för egna strövtåg i Makarska & 4 rätters middag på en gourmet´restaurang

(Torsdag) Frukost mellan 07.00-10.00. Denna dag "vilar" vi ut, för att på egen hand upptäcka staden Makarska där vi bor, och dess omgivning. Ni har möjlighet att följa med på någon av våra andra utflykter (tillägg) om ni önskar. Våra värdar ger er tips och råd om olika sevärdheter och annat intressant i området. Kl: 18.00 beger vi oss till bergsbyn Tucepi, och intar en ljuvlig gourmet middag på en av Kroatiens Topp6 restauranger. Vi avnjuter en 4-rätters middag med 4 utvalda lokala viner till. Restaurangens ägare berättar om vårt vin och måltid. Allt som serveras är ekologiskt framställt från den egna trädgården.

 
Dag 7: Bosnien, Mali Ston, Peljesac, Korcula

(Fredag) Frukost mellan 07.00-10.00. Avresa kl: 07.30 ner mot ön Peljesac och Mali Ston. Vi beräknas vara framme vid Mali Ston kl: 10.30. Vi börjar med en kort guidning av Europas längsta stenmur från 1400-talet och vår guide tar oss vidare till den ekologiska och mycket enkla "saltfabriken" i Ston. Här får vi berättat den faschinerande historien om saltet, som en gång i tiden utgjorde Republiken Venedigs största inkomstkälla. Ni får även möjlighet att se eller inhandla konstobjekt som hänger i fabriken. Ett köp ger er en inristning av ert namn i någon av saltbassängerna från 1400-talet! (Pris: 1.000 Euro)

Efter vår guidning, cirka kl: 12.00 smakar vi de ostron som odlas här. Vid 12.45 beger vi oss först till en mindre vinproducent, och testar deras goda Prosek, för att resa vidare till en mer känd vinodlare på Peljesac, med rötter från Sverige. Denna vinproducent har fått många priser de senaste 4 åren. Här testar vi 3 olika viner, med tilltugg. (ost och skinka).

Vi reser vidare till ön Korcula för att sätta fötterna i Marco Polos födelsestad. En kortare guding i den lilla staden på ön. När våra magar börjar hungra efter något gott, beger vi oss tillbaka till ön Peljesac. Här checkar vi in på den lilla och familjära 4-stjärniga villan "Antonio". Villan kan stoltsera med en middagsbuffe´bestående av femton olika kötträtter! Vi njuter av den goda middagen tillsammans med deras eget framställda röda husvin, vilket är bland det bästa vi från KRORES smakat under vår testresa 2011.

 
Dag 8: Peljesac och Dubrovnik

(Lördag) Frukost mellan 06.30-07.00. Med en vidunderlig utsikt över södra Dalmatiens skärgård vaknar vi upp den sista morgonen i Kroatien. Bussen tar oss direkt efter frukost 07.00 till Dubrovnik, ca 1,5 timmes färd från vårt hotell. Vi är framme i Dubrovnik ca kl: 08.30-09.00. Här får ni egen tid att låta er förföras av den gamla staden under en kort stund. Kl: 11.00 reser vi till flygplatsen (några mil söder om Dubrovnik). Avresa Dubrovnik - Arlanda kl: 13.20. Incheckning kl: 12.20.