Krores

OM KROATIEN:  Kroatien är ett land med enastående natur, tusentals öar, vackra berg, Europas mest välbevarade gröna skogar och världens mest turkosa hav! Endast 2,5 timme hemifrån!

Kroatien är ett relativt litet land men det rymmer många olika typer av landskap, och naturen finns vart du än befinner dig. En stor del av landets yta är bergig, med bergsstoppar över 2000 möh. Kring dessa områden hör vanligen skog eller betesmarker.

Kroatien landsyta

Kroatien är ett relativt litet land men det rymmer många olika typer av landskap, och naturen finns vart du än befinner dig. En stor del av landets yta är bergig, med bergsstoppar över 2000 möh. Kring dessa områden hör vanligen skog eller betesmarker. Den pannoniska slätten  ligger mellan floderna Drava, Sava och Donau. Kuststräckan i Kroatien sträcker sig 200 mil och är fylld av vackra panoramabilder. Och du sitter mitt detta vackra landskap.
Efter det att republiken Jugoslavien upplöstes och Kroatien blev självständig 1991 har landet haft gränser mot Slovenien, Ungern, Förbundsrepubliken Jugoslavien (Serbien och Montenegro) och Bosnien-Hercegovina. Till ytan är Kroatien 56 538 kvadratkilometer stort, med ungefär 4. 635 000 invånare och i genomsnitt 80 invånare per kvadratkilometer. 

Den Kroatiska övärlden

Kroatiens skärgård består av cirka 1156 öar, varav 50-60 stycken är bebodda. Med båt kan man ta sig till många egna undanskymda vikar och stränder.  KRORES samarbetar med lokala agenter som tar dig på unika utflykter långt ut bland de vackra öarna.  Mest kända och välbesökta öar är Hvar, Brac, Vis, Korcula, Mljet, Krk och Solta.

Varmt välkomna till en skön plats på jorden!/ Hälsningar TEAM KRORES

Allmän Information om Kroatien

Allmän information.

Kroatien är ett centraleuropeiskt land på grund av sin geografiska, kulturella och historiska anknytning till länderna i Centraleuropa.Folkmängd: 4 600 000 (2008)BNP per capita: 14 415 US dollar (2008)

Största religion: Katolicism

Nationaldag: 25 juni

Politiskt system: parlamentarisk republikKroatien är medlem i världshandelsorganisationen och den centraleuropeiska frihandelsorganisationen CEFTA.

Landet är kandidat för medlemskap i EU och strävar avsluta förhandlingarna under 2010. Kroatien är sedan den 1 april 2009 medlem i försvarsalliansen NATO.

Huvudstad: Zagreb (800 000 invånare), ekonomisk, kulturell och akademisk centrum av landet. http://www.zagreb-touristinfo.hr/?id=21&l=e&nav=&solo

Geografi: Yta: fastlandet - 56542 km2, territorial havet - 31067 km2. 5835 km varav 4058 km omfattar en kuststräcka av öar, ensamma klippor och skär. Kroatiska kusten har en längd på 5.835 km inklusive 4.058 km på ön och rev. Det finns 1185 öar och skär, som är 50 bebodda är dem största öar hetter Cres och Krk.

Klimatzoner
I Kroatien finns två klimatzoner. Inland ett kontinentalt klimat, lokalt också en bergig klimat, medan det i kustområdet hittas på ett sådant behagligt medelhavsklimat med mest soliga dagar i Europa! Det är torra och varma somrar, milda och fuktiga vintrar.


Medeltemperaturen i inlandet i januari är 0 ° till 2 ° C, augusti 19 ° till 28 ° C.
Den genomsnittliga temperaturen vid kusten i januari är 6 ° till 11 ° C i augusti och 21 ° till 27 ° C, temperaturen är 12 ° C på vintern och på sommaren på 25 ° C.

Valuta
Den kroatiska valutan är Kuna (KN) 1 Kuna = 100 lipa. Utländska valutor kan växlas på banker, växlingskontor, postkontor, resebyråer, hotell, småbåtshamnar och campingplatser.

Kreditkort accepteras i de flesta hotell, restauranger, bensinstationer... Kontantuttag på de uttagsautomater accepteras. På många ställen där priserna är uttryckta i euro skall betalas i den kroatiska valutan kuna.

Valutaväxling i banker (lördag och söndag stängt) och i de många växlingskontor är möjligt. Växelkursen för den nationella valutan Kuna ligger närvarande på www.coinmill.com

Natur: Bergen utgör 40% av landets yta, och skogarna ca 30%. 200 mil lång kustremsa. Havets djupaste punkt är 2 km.

Vanliga träd och växter: Lavendel o ginst. Den slavonska eken är känd sedan antiken. Den användes som virke bl a till den venetianska flottan, eftersom virket är mycket starkt. Skogen består av tall, gran  bok, ek, kastanj. Är en av de mest välbevarade skogarna i Europa!

Nationalparker—8st: Plitvicesjöarna, Risnjak, Krka, Paklencia samt 4 i Adriatiska havet—Mljet, Kornati, Brijuni, North Velebit.

Bad —klippor, klappersten  och sand