Krores

Svensktalande ciceron

Vid vår Mat & Vinresa "Elegance" tar vår svensktalande guide Silvana hand om er under veckan. Silvana har genomfört dessa paket med KRORES under 4 år. Vid våra utflykter så kryddar vi berättandet om mat och viner med kroatisk kultur och historia. Resan passar även den som är intresserad av detta, - och inte minst mat och vin.

Mat & dryck i Kroatien

Läs om mat och dryck >>

 

Viner vi provar:

 

Kroatien - en Gastronomisk "hitdestination"

Den berömde författaren, kocken och TV-stjärnan Anthony Bourdain har njutit av kroatiska delikatesser
Världsberömde Anthony Bourdain, upphovsman till mat- och reseprogrammet No Reservations har gjort sig känd som den mest humoristiske författaren bland kockar och den bäste kocken bland tv-reportrar.

Se Kroatiska Turistrådets artikel!

OBS! NY HEMSIDE ADRESS!!

Gå till www.krores.se

 

Välkommen till vår nya hemsidan med nyheter och favoriter 2017. Flera avgångar är fulltecknade. Närmsta avgång är 15 april och 6 maj.

MAT & VINRESOR till Kroatien: "Elegance" 8dgr  pris: 11.990:-

-KRORES arrangerar för 5:e året i rad mat- och vinresor till Kroatien. I år har vi glädjen att erbjuda en rad kvalitativa viner i vinnarklass, hemlagad mat och matlagning med kockar till levande musik!

"Vi testar vin med klass, & som vunnit 1:a pris i London för bästa etikett!"
Efter alla år vi arrangerat denna resa har vi fått en enormt positiv feedback, då den inkluderar kvalitet, kunskap och unikitet. Vi provar några viner som tillhör världsklass enligt tävling i London 2012. Vi besöker vingårdar på öar och inland, och alla våra viner samt menyer är planerade för denna resa, efter våra egna besök och provningar.

Välkommen till en resa i skördetid!/ Hälsningar KRORES Matglädje

MAT & VINRESAN - "Elegance"

- Under de senaste fyra åren har vi genomför denna Mat och Vinresa från Sverige och Danmark. Vi började med dessa resor eftersom vi som arbetar inom KRORES själva har ett stort intresse av mat och vin. Vi tyckte det saknades något viktigt med resor till Kroatien - resor med fokus på mat och vin, eftersom landet Kroatien har så mycket att erbjuda vad gäller gastronomi och vin. Vi har själva besökt alla platser och satt samman våra menyer  tillsammans med vinproducenter och restauranger. Vi som arbetar med dessa resor har anknytning och rötter i både Kroatien och Sverige och vår svensktalande guide kryddar denna resa med stor kunnighet i kroatisk historia och kultur från dåtid till modern tid. Vi har fått enormt stor respons under alla år, för ett bra och gediget program där man får mycket för priset man betalar. Och en mycket duktig guide som finns med under hela veckan.

Läs mer i Reseprogram och ResfaktaPris: fr. 11.990:-

Avresor: 30 september och 21 oktober

Alt på förfrågan senare eller tidigare datum för grupper.

Kroatiens vinproduktion

Under 1990-talet har andelen privata producenter som satsar på kvalitetsvin ökat markant i Kroatien. Drygt 2 miljoner hektoliter produceras från en odlingsareal om cirka 59 000 hektar. Kroatiens vinodlingar är delade mellan kustområdet, Primorska Hrvatska, och det bergiga inlandet, Kontinentalna Hrvatska. Inlandsregionen är uppdelad på sju distrikt. Läs mer om Kroatiska viner och de olika distrikten >>

Boravinden som krydda!

Den lufttorkade skinkan ”prsut” är en nationalrätt och serveras som förrätt. Framställningssättet är ganska unikt och smaken är otrolig. ”Prsut” görs framförallt i regionen Dalmatien och när grisarna slaktats så hängs skinkan upp utomhus för att lufttorka. Skinkan är färdig och tas ned efter ca 1,5 år och har då fått en mycket aromatisk saltsmak på grund av den salta och friska ”boravinden” som blåser från norr. Till skinkan äter man ofta en hemmagjord fårost (paŝki sir). Läs mer om Kroatisk mattradition>>

Det kroatiska köket

Det kroatiska köket är varierat och kan ses som ett samlingsbegrepp för de olika regionernas kök. Det har sina moderna rötter i det fornslaviska förgångna och i antiken. Skillnaderna i valet av ingredienser och bearbetningssätt framträder särskilt vid jämförelse mellan den kontinentala regionen och kusten. I kustregionen märks inflytandet från greker, romare och fornbefolkningen illyrier samt senare medelhavsköket – det italienska och det franska. Läs mer om den Kroatiska mathistorien>> 

Olivoljan—en av världens finaste! Men vad händer med alla övergivna olivlundar? 

Olivoljan är något som kroaterna kan vara stolta över. Oliver odlas även det i Dalmatien och det sägs att den kroatiska olivoljan är den bästa i världen. Men de finaste priser för bästa olivoljan finner man i Istrien. Överallt i Kroatien kan man se övergivna gårdar med stora ytor av olivträd. Ägarproblem av marken kan betyd att tusentals hektar med mark av olivträd inte kommer att kunna brukas nu eller i framtiden.  Läs mer om Reflektioner kring olivoljan>>

Mat och dryck i Kroatien

Längs med kusten har det kroatiska köket påverkats starkt av de många åren med venetianskt styre och där dominerar fisk (riba), skaldjur, pasta och pizza. Inåt landet är matkulturen inspirerad av den centraleuropeiska kokkonsten, särskilt från Ungern och Österrike, och de traditionella rätterna är baserade på kött, baljväxter och olika sädesslag. Här hittar man maträtter som t ex fiš paprikaš (gryta med sötvattenfisk), štrukli (pastaknyten med fyllning) och kulen (stark salami).  Läs mer om Mat och olika lokaltillverkade drycker>>  

Matresa till Kroatien: välj mellan Dalmatien i söder eller Istrien i norra Kroatien

Våra matresor går till både norra Kroatien och regionen Istrien, och även södra delen kallad Dalmatien. Båda regionerna har utsökt mat, och det som skiljer dem åt beror på klimat, produktionssätt, olika traditioner och influenser från andra länder som styrt över landet.

Man kan inte säga att den ena delen är bättre eller sämre än den andra. Det som däremot är typiskt i just Istrien är den kända vita, men även svarta tryffeln. Här har man funnit den största tryffeln i hela världen - 3.5 kg stor! Likaså finns en större produktion av den slavonska korven i området Kvarner.

När det gäller fisk så är båda regionerna stora på fisk, men generellt är havet betydligt djupare i södra delen av landet, vilket gör att fler av de fina vita fiskarna finns i södra delen. Vad gäller ostron och musslor, så kan man jämföra Limski kanalen i Istrien och deras ostron med de som finns i Ston, Dalmatien.