Krores

Vandringsresa i Kroatien och Bosnien

• Reseprogram

• Resfakta

• Resevillkor

< Tillbaka

Nivå på vandringen

Våra vandringar innehåller 3 dagars vandringar, då vi behöver vila och återhämtning till nästkommande tur. Du kan välja mellan:

1. ”SMOKVINA”: Det är lätta till medelsvåra vandringar, ca 3 h.

2. ”KRUSKA”: Det är medel till svår vandring, ca 4-7 timmar.

Ring oss om ni vill vet mer om nivå, rekommendationer etc.

I resan ingår:

• Flyg från Arlanda, Kastrup, Landvetter, m fl. Flyganslutning från andra orter fr + 1.990:-.

• Busstransfer flygplats-hotell t/r

• 7 nätter på 4-stjärnigt hotell Meteor

• 7 frukostbuffe´

• 7 middagsbuffé

• 3 vandringar inkl lunch.

• Dagliga hälsoaktiviteter morgon & kväll

• 30 minuters cityguidning

• Turisttaxa

• Administrationskostnader

Svensktalande färdledare + engelsk-talande bergsguide.

Möjlighet till att lägga till flera vand-ringsdagar, se Programmet. Eller att lägga till Dubrovnik, Mostar, Split med flera.

Se boende sida 36-38 i Katalogen eller

www.krores.eu.

Minnen för alla sinnen

Vi hälsar er välkomna till våra två minnesrika vandringsresor där vi upplever platser värda vårt besök.

Vi reser tillsammans, bor på samma hotell, besöker samma platser för våra vandringar. Skillnaden är att vi vandrar olika leder där terräng, tempo, stigning och tid skiljer mellan de två nivåerna. Se beskrivning till vänster. reser du med på våra medel/svåra vandringar bör du vara i god form, fysiskt och konditionsmässigt och en dags vila mellan vandringarna är skönt att ha. Men extra turer finns att lägga till för den som vill göra vandringen till träningstur.

Havsnära fyrstjärnigt boende

Vi bor i den lilla pittoreska staden Makarska och på 4-stjärninga hotell Meteor som ligger vid havet.

Vårt fyrstjärniga hotell Meteor ligger alldeles vid havet, ett stenkast från den gamla staden, men också från det vackra inlandet och många av de tusentals öarna. Här finns mycket att göra de dagar du vilar dina trötta ben. Platsen är underbar för avkoppling och rekreation. Hotellet har SPA, priser ca 30-50% billigare än hemma.

Läs mer om Hotell Meteor här >>>

Varför tjatar vi om att resan är så unik och exotisk?

Det kanske låter klyschigt och överdrivet när vi i ständigt talar om det exotiska med resan. Men vi tycker att det är något speciellt att exempelvis till frukost se det turkosblåa havet och uppleva en värme i maj, juni september på bortåt 25-30 grader, för att 2 timmar senare kunna uppleva en vårvinter och i vissa fall 40 cm snödjup på topparna i Bosnien - Hercegovina. Att ha både vårvinter och högsommar samtidigt, med utgångspunkt från vår plats. Det är stora kontraster som verkligen känns spännande. På EN och samma resa har vi den omtyckta Rivieran och samtidigt de okända bergen i inlandet. Det är verkligen minnen för alla dina sinnen. Och något helt annorlunda.

RESEPROGRAM:

Välkomna till Makarska Riviera och hotell Meteor

Dag 1. (Lördag). Ankomst förmiddag. Guiderna möter upp er på flygplatsen. Busstransfer på 1,5 timme från flygplatsen till hotell Meteor. Incheckning. Bagaget bärs till ert rum. Första dagen tar vi det lugnt och insuper den härliga omgivningen.   Gemensam välkomst lunch kl: 13.30 på  en lokal restaurang.  Egen tid att strosa i Makarska och de härliga stränderna. Gemensam middag ca kl: 19.30 då vi får ett andra tillfälle att träffas igen.

De vackra vita Biokovo bergen väntar med sin karga skönhet

Dag 2. (Söndag) Efter en skön natts sömn på hotell Meteor slår vi upp ögonen till ett vackert landskap på en bedårande liten plats med de alldeles speciella Biokovo bergen som inramar Makarska stad. Efter frukost tar vi oss till vår startpunkt för vår första vandringsdag.

Nivå: Lätt/Medel (2,5h) tar oss genom Veliko Brdo, Smokvina, Brela och avslutas vid Topici restaurang, där vi äter lunch tillsammans. Vid båda turerna njuter vi av en underbar utsikt och vandrar ner tillbaka mot vår utgångspunkt. Åter hotellet eftermiddag. Ledig tid . Middag hotellet.

Nivå: Medel/Svår (3,5h) tar oss från den gamla byn Makar till Kruska, Strbina och vidare upp mot toppen Vosac 1472 möh där vi också äter lunch. Vid båda turerna njuter vi av en underbar utsikt och vandrar ner tillbaka mot vår utgångspunkt. Åter hotellet eftermiddag. Ledig tid . Middag hotellet.

Vi bestiger toppen ”Sv. Ilija" i Biokovo, en av de mer krävande turerna eller beger oss till den gröna ön Brac och Adriatiska havets högsta topp "Vidova Gora". Två härliga men olika turer.

Dag 3. (Måndag). Idag har vi i vårt program en vilodag, men kan lägga till en extra utflykt i tillägg. Någon kanske hellre vill njuta av stranden och havets kluckande och strosa omkring i den gamla staden. För den som önskar kan man välja att resa på city tur till staden Split.

Tilläggsturer vandring:

Lätt/Medel: Brac och toppen ”Vidova Gora”, 773 möh, (1,5h) pris: 690:- inkl. lunch, båt, buss, guide. Åter hotellet vid kvällen. Middag hotellet 19.00-21.00

Medel/Svår: Biokovo bergen och toppen ”Sv. Ilija”, (7h),  pris: 450:- inkl. guide, buss, lunch. Åter hotellet eftermiddagen. Middag hotellet 19.00-21.00.

En härlig heldagstur till en av Kroatiens nationalparker - Paklenica - som ligger vid Velebits sluttningar.

Dag 4. (Tisdag). Denna dag tar vi oss efter tidig frukost norrut med buss till Paklenica Nationalpark.  Vi reser med buss mot Zadar. (ca 2,45 timme.)

Nivå Medel (3h) tar oss genom det vackra landskapet Velika Paklenica, Anica Luka, Luganica och Paklenica bergsstuga.  Lunch och guide ingår. Åter hotellet ca kl: 18.30. Middag hotellet kl: 19.00-21.00

Nivå Svår (6h) leder oss upp genom Velika Paklenica, Anica Luka, Grabove doline, Njive lekine, Mala Paklenica, Seline. Lunch och guide ingår.  Åter hotellet ca kl: 18.30. Middag hotellet kl: 19.00-21.00.

Res till en av de mest vackra nationalparkerna. Ön Mljet som består av skog och mark så långt ögat når, och med en alldeles egen liten ö! Eller bestig toppen "Sv. Ilija" på rödvinsön Peljesac, där vi njuter av vidunderlig utsikt och goda vindroppar.

Dag 5. (Onsdag)Denna femte dag i Makarska är enligt programmet en vilodag, men med möjlighet till kulturella upplevesler. Res till staden Dubrovnik eller lägg till någon av ovan turer.

Lätt/Medel: Nationalparken Mljet- Vi reser med buss mot Dubrovnik i söder. När vi kommer till Mali Ston, där världens näst längsta mur finns från 1400-talet, tar vi färja över till ön Mljet (35 minuter). Här vandrar vi i  avkopplande och rekreativ miljö runt de två saltsjöarna som finns på ön. Finns tid så tar vi ett dopp eller besöker klostret ute på den lilla ön. (Båt 10min, ca 100kr). Lunch och dryck före hemresa. Åter hotellet kl: 18.30. Middag 19.00-21.00. (Pris: 650:-)

Medel/Svår: Bergstoppen Sv. Ilija på halvön Peljesac. De som väljer den svåra turen, stannar kvar på ön Peljesac och bestiger toppen ”Sv. Ilija”. Här har vi en fantastiskt vacker utsikt över den Adriatiska skärgården. Väl på toppen beger vi oss tillbaka. Lunch och dryck före hemresa. Åter hotellet kl: 18.30. Middag 19.00-21.00. (Pris: 650:-).

Blidinje Nationalpark i grannlandet Bosnien-Hercegovina imponerar med sin storslagna natur som är en mix av Skottlands romantiska kullar i"Highland" och Alpernas höga bergsmassiv.

Dag 6. (Torsdag) Idag tar vi oss med buss till grannlandet Bosnien-Hercegovina, ca 1,5-2 timmes bussresa från Makarska stad. Landskapet vi färdas genom är vackert och skiljer sig mycket från Kroatiens.  

Här börjar våra två vandringar i närheten av den vackra sjön Blidinje. Vår Nivå Lätt/Medel (2,5h) tar oss genom en blandad terräng i nationalparken. Vi njuter av härliga och avkopplande stigar med vyer att minnas längre fram. Lunch på ”Hajducka Vrleti”.

Nivå Medel/Svår (7h) leder oss genom lite svårare terräng, upp mot toppen ”Veliki Vilinac” på 2.118 möh.  Lunch på ”Hajducka Vrleti”. Dagen inkluderar även en enklare vinprovning av två viner från Hercegovina.  Gäller båda Nivågrupperna.  Åter ca kl: 18.00. Middag på hotellet kl: 19.00-21.00 

Kotisina som betyder stillhet är ett av målen för dagen, men för den som vill anta flera utmaningar så bestiger vi Kroatiens högsta topp, "Dinara". Välj den som passar sin sista dag bäst.

Dag 7. (Fredag). Denna dag har vi ledigt för sol, bad, eller andra stövtåg och upptäckter. Dagen före vår hemresa. Någon kanske vill avsluta veckan med an skön halvdagsvandring till stillhetens by Kotisina, där vi också finner ett gamalt slott och den vilda örtträdgården. En skön dag att varva ner sinne och muskler. Då väljer ni Lätt/Medel: (2,5h) Kotisina. Pris: 390:-

För den som inte stillat sin lust på utmaningar, upplevelser och naturskön träning bland landets toppar kan välja att avsluta denna dag med att bestiga landets högsta topp "Dinara". Kronan på veckans verk. Denna tur är:

Medel/Svår: (7h)Dinara. Pris: 700:-

Avslutningsmiddag på hotellet kl: 19.00-21.00 för båda nivågrupperna.