Krores

Palmizana – ”Think pink”

Läs Dagmar Montegehllos välkomstbrev till alla Er som önskar besöka “deras” vackra ö.

 

Familjen Meneghello bosatte sig på Hvar under sena 1800-talet och relativt snart köpte de en stor, stenig och övergiven egendom. I en tid då det inte fanns motorbåtar var det näst in till obegripligt – 700 tunnland, 2/3 av ön Saint Klement. De gav ön namnet Palmizana.  Våra förfädrar odlade örter och gav liv till de magiska tinkturerna som sedan blev kärnan till rosmarin och balsam.

1906 började den botaniska professorn Eugen Meneghello utveckla en ny kultur genom ö turism. Han bjöd in folk från hela världen till sitt sommarhus, Palmizana slott, vilket är från 1820-talet. Här planterade han en stor exotisk trädgård runt slottet, och förvandlade på så sätt den steniga omgivningen till en medelhavs skog. Hela familjen arbetade omsorgsfullt för att förverkliga Eugens vision, även under den kommunistiska regimen.

Efter flera århundraden av hårt arbete och många uppoffringar, kan Ni som gäster nu njuta frukterna av hans hårda arbete. Familjen har även fått utståt en variation av olika politiska system, förtryck och förstörelse; bristen på respekt för familjevärderingar så väl som förnedringar. Hur som helst har vi bevarat Palmizana, så njut av vår omgivning.

Idag är Kroatien på väg att bli medlem i Europeiska Unionen. Vår familj  kommer att fortsätta arbeta, så som vi alltid gjort. Och vi hoppas på att få tillbaka vår egendom som den kommunistiska regimen en gång tog från oss. Myndigheterna från den tiden tog 700 tunnland, men trots vår vädjan har vi inte fått tillbaka vår mark.

Illegala byggen händer ofta på vår egendom. 1984 byggde ACI illegalt sin marina i Palmizana, och även andra industriella byggnader har byggts under åren.  Den delen av ön förblev vår, även under kommunistiska regimen 1945, för inte ens de kunde ta allt ifrån oss.

Efter 100 års jubileum för vår familjeturism på ön, beslutade vi oss för att ”Think Pink” , trots allt som hänt.  Vi målade Palmizana terrassen i alla möjliga nyanser av rosa.  Vi smyckade väggarna med livlig konst av en väletablerad kroatisk konstnär; på samma sätt som vi har gjort i nästan fem decennier av mitt Palmizanska liv.

När Ni besöker vår restaurang ”Palmizana” kommer min dotter Romina att vara Er värd.

Min yngre dotter tar hand om vår bokning och marknadsföring. Min son Eugen Toto äger restaurangen Toto´s, som ligger i anslutning till stranden vid ett arboretum.  Min son som ser upp till sin farfar planterade 1988 en av medelhavets vackraste arboretums.

Jag har åtta barnbarn och ”mjölkvarnen kommer fortsätta mala, så länge det finns händer villiga att vrida den”.  Vi kommer förbli här på Palmizana, då det är våra återkommande gäster som uppmuntrar oss att till detta

Wishing you a warm welcome!  Dagmar Monteghello